Wonen in het buitenland maakt mensen creatiever

AMSTERDAM - Mensen die een periode in het buitenland hebben gewoond, zijn beter in het bedenken van creatieve oplossingen voor problemen. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Psychologen van de Kellogg School of Management in Evanston lieten studenten verschillende opdrachten maken, waarbij hun creativiteit werd getest.

Bij één zo'n opgave kregen de proefpersonen bijvoorbeeld een kaars, een doosje spijkers en wat lucifers, terwijl ze voor een tafel zaten waarop een kartonnen muur stond.

De opdracht was om de kaars aan de kartonnen muur te bevestigen en aan te steken, zonder dat er kaarsvet op het karton zou druppelen.

Ingeving

Studenten die een tijd in het buitenland hadden geleefd, brachten de test veel vaker tot een goed einde dan studenten zonder internationale ervaring.

Ook de lengte van het buitenlandse verblijf was van invloed. Hoe langer mensen in een vreemd land hadden gewoond, hoe groter de kans dat ze de juiste ingeving kregen.

Kaarshouder

De test met de kaars is maar op één manier op te lossen. Het doosje met spijkers moet worden geleegd. De doos kan dan als kaarshouder dienen en met spijkers aan de kartonnen wand worden bevestigd. Daarna kan de kaars worden aangestoken.

Volgens de onderzoekers is het geen toeval dat mensen met buitenlandse woon- en werkervaring over het algemeen beter zijn in het bedenken van creatieve oplossingen.

Aanpassing

“Het onderzoek laat zien dat er een soort psychologische transformatie plaatsvindt als mensen zich in een vreemd land vestigen”, aldus onderzoeksleider Adam Galinsky. “Hun creativiteit groeit, waarschijnlijk doordat ze hun best moeten doen om zich aan te passen aan een nieuwe cultuur.”

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie