AMSTERDAM - Het zonnige weer van de laatste dagen is niet goed voor het geheugen. Een nieuw Australisch onderzoek wijst uit dat mensen beter presteren bij geheugentesten als het buiten regenachtig en bewolkt is.

Onderzoekers van de universiteit van New South Wales vroegen tientallen mensen die net een winkel hadden bezocht, of ze zich konden herinneren welke spullen ze op de toonbank hadden zien liggen.

Van tevoren waren er naast de kassa tien opvallende speelgoedfiguurtjes geplaatst, waaronder bijvoorbeeld een miniatuurautootje, een plastic kanon en een spaarvarken.

Bij regenachtig weer bleken mensen zich gemiddeld drie keer zo veel objecten te herinneren als op zonnige dagen.

Kritisch

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Psychology. Volgens de onderzoekers raken mensen bij slecht weer vaak in een sombere stemming, waardoor ze kritischer om zich heen kijken en zich achteraf meer kunnen herinneren.

“Het klinkt tegenstrijdig, maar een beetje somberheid is goed”, aldus hoofdonderzoeker Joe Forgas in de Britse krant Daily Telegraph. “De ondervraagden presteerden aanzienlijk beter bij onze geheugentest als het weer onplezierig was en ze zelf ook in een negatieve stemming raakten. Op zonnige dagen, als ze zorgeloos en blij waren, faalden ze vaak. ”

Muziek

De stemming van de proefpersonen werd tijdens het experiment opzettelijk versterkt door muziek. Op regenachtige dagen werd er op verzoek van de onderzoekers droevige muziek afgespeeld in de winkel. Op zonnige dagen werden er vrolijke liedjes gedraaid..

“Dit soort experimenten bewijzen dat kleine stemmingsveranderingen een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de manier waarop mensen met informatie omgaan”, zegt Forgas. “Als je blij bent, verandert je stijl van denken. Je bent minder gefocust op je omgeving en daardoor vaker vergeetachtig.”

Aandacht

Een sombere bui stimuleert volgens de psycholoog de concentratie. “Een licht negatieve stemming verhoogt je aandacht voor de omgeving en leidt tot een voorzichtige stijl van denken”, aldus Forgas. “Je geheugen werkt daardoor meer accuraat.”