Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Energiedrank verbetert prestaties zelfs na uitspugen

AMSTERDAM - Wielrenners presteren aanzienlijk beter  als ze hun mond tijdens de wedstrijd spoelen met energiedrankjes. Dat blijkt uit een Brits experiment.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Onderzoekers van de universiteit van Birmingham lieten een groep wielrenners op twee verschillende dagen dezelfde tijdrit rijden.

Tijdens de eerste wedstrijd namen de sporters ongeveer om de acht minuten een slok sportdrank met glucose of koolhydraten, om die vervolgens meteen weer uit te spugen. Bij de tweede tijdrit kregen ze alleen een placebodrankjes met kunstmatige zoetstoffen aangereikt.

Na afloop bleek dat de wielrenners gemiddeld 2 tot 3 procent sneller reden als ze hun mond onderweg spoelden met de sportdrank.

Hersensignaal

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Physiology.

Volgens de wetenschappers wordt de prestatieverhogende werking van sportdrankjes vooral veroorzaakt door smaakreceptoren in onze mond.  Vermoedelijk sturen de receptoren onder invloed van de koolhydraten onmiddellijk een signaal naar de hersenen, waardoor de lichamelijke inspanning minder intensief aanvoelt. Daardoor zouden sporters zich na het proeven van een energiedrank gemakkelijker kunnen afmatten, ook als ze de drank niet doorslikken.

Plezierig

“De koolhydraten in sportdrankjes zijn in de eerste plaats  voordelig vanwege dat directe signaal van je mond naar je brein”, zegt hij in de Britse krant The Guardian. “En niet omdat ze energie aan je spieren leveren.”

Uit hersenscans van de wielrenners blijkt dat vooral de glucose in de sportdrank van invloed was op hun hersenen. De suikers activeerden zogenaamde beloningscentra in het brein, die zorgen voor een plezierig gevoel.

Limiet

Het onderzoek ondersteunt volgens Chambers de theorie dat de sportprestaties van een persoon niet alleen worden gelimiteerd door zijn hart, spieren of longen, maar vooral door zijn hersenen.

Aanbevolen artikelen