AMSTERDAM - Als de vleugels van vliegtuigen worden bedekt met kleine veertjes, zullen de toestellen veel efficiënter vliegen. Dat hebben Italiaanse wetenschappers berekend.

De onderzoekers van de universiteit van Genoa voerden een test uit met een computermodel van een cilindervormige buis die een virtuele windtunnel werd geplaatst.

Door het object te bedekken met kunstmatige veren slaagden ze erin om de luchtweerstand van de buis met 15 procent te verminderen.

Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Fluid Mechanics.

Wervelstromen

Volgens de wetenschappers zouden vliegtuigen op dezelfde manier kunnen profiteren van een verendek. Normaal gesproken stroomt de lucht zo snel over het gladde oppervlak van de vleugels dat pal achter het vliegtuig een laag drukgebied met wervelstromen ontstaat.

Die wervelstromen verhogen de luchtweerstand van een toestel.Veertjes op de vleugels zouden de vorming van wervelstromen echter verminderen.

Tennisbal

Het proces is volgens de wetenschappers te vergelijken met manier waarop de haartjes op een tennisbal zorgen voor minder luchtweerstand. ‘Nieuwe, donzige ballen vliegen sneller door de lucht dan versleten exemplaren’, aldus hoofdonderzoeker Alessandro Bottaro in het Britse tijdschrift New Scientist.

De onderzoekers kwamen op het idee voor hun onderzoek door vogels te bestuderen. Als vogels aan het vliegen zijn, gaan kleine veertjes op hun vleugels automatisch recht overeind staan, zodat hun luchtweerstand minder wordt.

Reiniging

De vleugels van vliegtuigen kunnen volgens de wetenschappers echter alleen worden uitgerust met een verendek als die veren zichzelf automatisch reinigen. Wanneer er vuil aan blijft kleven, zal dat juist voor meer weerstand zorgen.