LONDEN - Een vrijwilligster heeft in de Universiteit van Cambridge een ei gevonden dat Charles Darwin tijdens zijn reis met het schip de Beagle heeft geraapt. Dat heeft de BBC vrijdag gemeld.

Op het ei staat de naam van de opsteller van de evolutieleer, van wie dit jaar wordt herdacht dat hij tweehonderd jaar geleden werd geboren.

Liz Wetton, die als vrijwilligster werkt in het zoölogisch museum van de universiteit, vond het ei in februari. Het ei, dat een tinamoe (stuithoender) ooit legde, heeft een grote barst. Die is ontstaan doordat de grote wetenschapper het in een te kleine doos had gedaan.

Eieren

Darwin zou tijdens de reis tien of meer eieren hebben meegenomen, maar het exemplaar dat Wetton ontdekte, is vermoedelijk het enige dat is overgebleven. Wetton spreekt van een ''adembenemende ervaring''. Zij werkt al tien jaar in het museum.

Newton

Het ei wordt beschreven in een notieboek van Alfred Newton, een hoogleraar in de zoölogie en vriend van de familie Darwin. De tinamoe is een vogel ter grootte van een krielkip tot een flinke haan, komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en in het zuiden van Mexico.

Darwin had aanvankelijk niet door dat het om een product van een stuithoender ging. Hij dacht dat het een ei van een patrijs was.