Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Hormoonspray verhoogt aantrekkingskracht van vreemden

AMSTERDAM - Mannen en vrouwen die een vleugje van het hormoon oxytocine inademen, voelen zich daarna eerder aangetrokken tot anderen. Dat blijkt uit een Brits experiment.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Onderzoekers van de universiteit in Bristol lieten 96 mensen een spray inhaleren. In de helft van de gevallen zat er oxytocine in de spray, de andere proefpersonen ademden een placebo in.

Vervolgens moesten de deelnemers aan het experiment foto’s beoordelen van verschillende mannen en vrouwen.

Al snel bleek dat de mensen die oxytocine hadden ingeademd maar weinig kritisch waren. Ze vonden de personen op de foto’s opvallend vaak aantrekkelijk, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Stemming

De wetenschappers hielden tijdens het experiment ook rekening met de stemming van de deelnemers. Maar zelfs mensen die niet in een goed humeur waren, beoordeelden het uiterlijk van de mannen en vrouwen op de foto’s hoger nadat ze oxytocine hadden geïnhaleerd.

“Als er oxytocine door ons bloed stroomt, zijn we eerder geneigd om mensen die we niet kennen in een positief licht te bekijken”, aldus onderzoeksleidster Angeliki Theodoridou.

Angstprikkels

Ook uit eerdere onderzoeken is gebleken dat mensen zich vrijer gedragen onder invloed van oxytocine en gemakkelijker op anderen durven te vertrouwen. Volgens Theodoridou heeft oxytocine waarschijnlijk een dempende werking op hersenactiviteit in de amygdala. Dat is een deel van het brein dat angstprikkels verwerkt.

Sommige bedrijven proberen een slaatje te slaan uit het onderzoek naar oxytocine. Zo prijst het Amerikaanse Verolabs het hormoon aan als een ‘liefdesspray, waarmee je ervoor kunt zorgen dat iedereen je vertrouwt’.

Effect

Het is echter nog onbekend hoe groot het effect van het hormoon is in sociale situaties buiten het laboratorium. “Ik zou dat soort commerciële producten absoluut niet willen aanprijzen” aldus Theodoridou.

Aanbevolen artikelen