AMSTERDAM - Het is moeilijker om de geur van okselzweet te maskeren voor de neus van een vrouw dan voor een man. Dat blijkt uit een Amerikaans geurexperiment.

Wetenschappers van het Monell Center in Philadelphia lieten mannen en vrouwen ruiken aan verschillende soorten okselzweet. Soms bevatte een geurmonster alleen maar zweet, maar meestal werd de zweetlucht gemengd met andere geuren.

De proefpersonen moesten steeds aangeven hoe sterk ze het zweet vonden ruiken.

Uit de antwoorden bleek dat de geur van het zweet veel moeilijker te verbergen was voor vrouwen dan voor mannen, zo meldt de BBC.

Gevoelige neus

De wetenschappers voegden 32 verschillende geuren toe aan de monsters om de zweetlucht te maskeren. Maar in de meeste gevallen bleven de vrouwen het zweet in min of meerdere mate ruiken. Slechts met twee geursoorten kon de zweetlucht effectief worden gemaskeerd voor de vrouwenneuzen.

De neuzen van de mannen bleken veel minder gevoelig. De wetenschappers slaagden erin om de lucht van het okselzweet met maar maarliefst 19 geuren succesvol te verbergen voor de mannelijke proefpersonen.

Informatie

Alleen de lucht van puur zweet vonden mannen en vrouwen even sterk ruiken.

“Dit onderzoek verklaart waarom het vaak zo moeilijk is om de vrouwelijke waarneming van zweetgeuren te blokkeren”, aldus hoofdonderzoeker Charles Wysocki. “Menselijk zweet bevat blijkbaar informatie die van grote waarde is voor vrouwen.”