ABERYSTWYTH - Wetenschappers worden ingehaald door robots. De Britse robot Adam lokaliseerde een gen, waar onderzoekers al sinds de jaren zestig naar zoeken.

Volgens Britse onderzoekers zijn robots hierdoor de nieuwe hoop bij het bestrijden van ziekten.

Professor Ross King die het project leidt, vertelde in een interview met The Times dat robots zoals Adam en zijn opvolger Eva een belangrijke factor zijn in het bestrijden van ziektes zoals malaria en bilharzia (een infectie).

''Zij zijn de nieuwe hoop in de strijd tegen ziekten'', aldus de professor. Robots kunnen zo ingesteld worden dat zij veel en herhaaldelijk testen kunnen doen zonder verveeld te raken of minder nauwkeurig te werken.

Genen

Onderzoekers van de Universiteit Aberystwyth in Wales hebben software ontwikkeld waarmee de robots naast automatiseringswerk ook specifiek op zoek kunnen gaan naar bepaalde genen. King is van mening dat mensen en robots moeten samenwerken.

''Organismen zijn zo complex dat het belangrijk is zelfs minuscule veranderingen in het genetische materiaal in detail te noteren.'' Robots zijn hier goed in, mensen niet, aldus King.

Adam vond een gen dat essentieel is voor de groei van organismen.