BRIGHTON - Zussen zorgen voor meer geluk en balans in een familie, dan broers. Dit zeggen Britse onderzoekers van The Ulster University.

Voor het onderzoek ondervroegen de onderzoekers 571 mensen tussen de 17 en 25 jaar over hun leven en zo komen ze erachter dat mensen die opgroeiden met zussen gelukkiger en meer in balans waren.

Volgens het onderzoeksteam zorgen dochters in een familie er voor dat mensen meer open zijn en dat er meer wordt gesproken over gevoelens.

Ook zeggen ze dat de invloed van meisjes in het bijzonder belangrijk is na bijvoorbeeld een scheiding in de familie.

"Emotionele uiting is fundamenteel voor een goede mentale gezondheid en het hebben van zussen zorgt hiervoor in families", aldus hoofdonderzoeker professor Tony Cassidy.

Gescheiden ouders

Veel van de deelnemers aan het onderzoek zijn opgegroeid in families waarvan de ouders gescheiden zijn en de impact van zussen bleek zich nog meer te onderscheiden onder deze omstandigheden.

Volgens Cassidy kunnen de resultaten van het onderzoek gebruikt worden om families in moeilijke periodes bij te staan. Hij is van mening dat er goed nagedacht moet worden over hoe er omgegaan moet worden met families met veel jongens.

De uitkomsten van het onderzoek worden vandaag gepresenteerd op the British Psychological Society in Brighton.