AMSTERDAM - Wetenschappers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, ingenieursbureau Arcadis en de gemeente Rotterdam gaan New York helpen om zichzelf te beschermen tegen overstromingen.

Uit onderzoek is gebleken dat New York een van de kwetsbaarste steden ter wereld is als het gaat om hoogwater, zo maakte de VU woensdag bekend.

Orkanen en winterstormen kunnen voor honderden miljoenen euro's schade aanrichten in New York, aangezien een derde deel van de stad minder dan twee meter boven zeeniveau ligt.

Dijken en stormvloedkeringen ontbreken. Naar Nederlandse begrippen is het beschermingsniveau van de wereldstad erg laag, stelt Jeroen Aerts, hoogleraar klimaat- en waterrisico's aan de VU.

Maatregelen

De Nederlanders hebben een serie maatregelen in gedachten. Zo willen zij stormvloedkeringen bouwen, maar ook zand opspuiten voor de kust van de stad.

Bouwplannen aanpassen aan de risico's van hoogwater is een andere optie. De voorstellen van de commissie-Veerman voor de toekomstige bescherming van Nederland tegen overstromingen en het Waterplan Rotterdam 2030 kunnen als blauwdruk voor New York dienen.

Volgens Aerts is de tijd juist nu rijp voor maatregelen tegen overstromingen. ''Er wordt in New York voor miljarden euro's geïnvesteerd in bruggen, tunnels, wegen en gebouwen om de economie weer op gang te brengen.

Klimaatbestendig

Met wat kleine aanpassingen kunnen die plannen klimaatbestendig worden gemaakt. Dat scheelt enorme extra kosten in de toekomst.''

De risico's die New York loopt zijn verbeeld in de film Connecting Delta Cities, waaraan ook vertegenwoordigers van Rotterdam en Jakarta hebben meegewerkt.