Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Nieuwe techniek brengt gehoor terug bij doven'

AMSTERDAM - Dove mensen die hun gehoor terugkrijgen. Britse wetenschappers hebben cellen ontwikkeld die ervoor kunnen zorgen dat iemand zijn gehoor terugkrijgt.
Door NU.nl/Nicoline Mezger

Het gehoor van doven kan op een dag terug zijn als bepaalde delicate haarcelletjes aangroeien, binnenin het oor. Die haarcellen zorgen ervoor dat iemand kan horen.

De onderzoekers aan de universiteit van Sheffield hebben de complexe haarcellen en neuronen ontwikkeld uit menselijke stamcellen. Dat meldt de Britse krant The Daily Telegraph.

Transplantaties

Bij mensen worden deze cellen alleen geproduceerd tijdens de embryonale levensfase, dus wanneer ze als foetus in de baarmoeder zitten. Als iemand later een gehoorbeschadiging oploopt, kunnen ze dus niet worden hersteld.

De onderzoekers hopen nu dat ze de haarcellen kunnen gebruiken voor celtransplantaties bij dove patiënten. Bij zo’n operatie worden beschadigde haarcellen en neuronen vervangen.

Mensen met zogenaamd sensorineuraal gehoorverlies zijn hierbij gebaat. Negentig procent van de doven lijdt aan deze vorm van doofheid. Wereldwijd betreft dit ruim zes miljoen patiënten.

Aanbevolen artikelen