AMSTERDAM - De Amerikaanse overheid gaat investeren in technieken waarmee verdachte personen op vliegvelden kunnen worden herkend aan hun lichaamsgeur.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid zoekt actief naar wetenschappers voor de ontwikkeling van een zogenaamde ‘elektronische neus’ waarmee terroristen kunnen worden opgespoord. Dat meldt de Britse krant The Sunday Times.

Op de website van het ministerie zijn enkele personeelsadvertenties geplaatst voor het geurherkenningsproject.

Vingerafdrukken

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse overheid zou ‘de mogelijkheid worden verkend’ om geurherkenning in te zetten bij controles op vliegvelden.

Sommige wetenschappers geloven dat geur kan worden gebruikt als identificatiemiddel, op dezelfde manier als bijvoorbeeld vingerafdrukken en DNA. Zo blijkt uit eerder onderzoek dat moeders in staat zijn om hun kinderen te herkennen op basis van alleen lichaamsgeur.

Gel

Er wordt al enkele jaren gewerkt aan de ontwikkeling van een elektronische neus. De grootste doorbraak tot nu vond vorig jaar plaats aan het Massachussets Institute of Technology (MIT). Onderzoekers hebben daar een gel ontwikkeld die op dezelfde manier werkt als geurreceptoren in de menselijke neus.

Mogelijk kan met de gel in de toekomst bijvoorbeeld de specifieke geur van het stresshormoon adrenaline worden geïsoleerd. Zenuwachtige passagiers zouden dan in theorie aan de hand van hun lichaamsgeur uit een rij kunnen worden gepikt.

Volgens de wetenschappers van het MIT zijn praktische toepassingen van een elektronische neus echter nog ver weg.

Primitief

“Reuk is één van de oudste en meest primitieve zintuigen”, aldus onderzoeker Shuguang Zhang in de Britse krant The Guardian. “Maar niemand begrijpt nog precies hoe het werkt. Het blijft voorlopig een mysterie.”