AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben een broeikas ontworpen, waarin rond 2014 mosterdplanten tot bloei moeten komen op de maan.

De onderzoekers van het bedrijf Paragon Space Development onthulden vrijdag het prototype van de maanbroeikas.

De glazen koepel is dertig centimeter hoog en heeft een diameter van 9 centimeter. In de kas is plek voor zes mosterdplanten.

Lancering

De constructie moet de planten beschermen tegen ruimtestraling en het extreme klimaat op de maan met temperatuurschommelingen tussen de -170 en 100 graden Celsius. Nog onduidelijk is op welke ondergrond het gewas tot bloei moet komen.

De onderzoekers hebben nog een paar jaar de tijd om aan de laatste details van hun uitvinding te sleutelen. Het is de bedoeling dat de broeikas tussen 2011 en 2014 naar de maan wordt gelanceerd samen met de Odyssey Moon, een maanlander die meedingt naar de Google Lunar X Prize. Dat is een Amerikaanse prijs van 30 miljoen dollar voor het bedrijf dat als eerste een onbemand voertuig op de maan laat landen.

Foto

De mosterdplant is een ideaal gewas voor een maanmissie. De zaadjes van de plant kunnen  binnen twee weken tot bloei komen. Dat is een vereiste voor een maangewas, want op de maan schijnt steeds ongeveer 14 dagen achtereen de zon, waarna het 14 dagen lang donker blijft.

Uiteindelijk willen de onderzoekers een foto naar de aarde sturen van de eerste bloeiende mosterdbloemen op de maan. Op die manier hopen ze verder onderzoek naar maangewassen te stimuleren.

Hotdogs

Het project met de maanbroeikas is volgens de wetenschappers een eerste stap naar het verbouwen van groente en fruit op de maan.“Hopelijk is dit de voorloper van de broeikassen die uiteindelijk nodig zullen zijn om permanent op de maan te leven”, aldus onderzoeker Bob Richards in het Britse tijdschrift New Scientist. “Je kunt het zo zien: eerst sturen we de mosterd, daarna komen de hotdogs.”