AMSTERDAM - Een voetballer moet een strafschop met minimaal 104 kilometer per uur in de bovenhoek schieten om zeker te zijn van een doelpunt. Dat hebben Britse wetenschappers berekend.

De onderzoekers van de Liverpool John Moores University analyseerden honderden strafschoppen op beelden van camera’s die door televisiezender SkySports achter het doel waren geplaatst bij topwedstrijden.

Op basis van de videobeelden stelden de wetenschappers vast hoe een strafschop zo effectief mogelijk kan worden ingeschoten. Dat meldt de Britse krant Daily Telegraph.

Om de ‘perfecte penalty’ te nemen, moet een speler een aanloop in een hoek van 20 tot 30 graden nemen ten opzichte van de bal.

Halve meter

Vervolgens zou de bal met een snelheid van minimaal 104 kilometer in de bovenhoek moeten worden gemikt: ongeveer een halve meter onder de lat en een halve meter langs de paal.

“Er zijn heel veel factoren die samen leiden tot de perfecte penalty”, aldus onderzoeksleider Tim Cable. “Maar nu hebben in ieder geval de belangrijkste onderdelen in kaart gebracht.”