DELFT - Op de plek waar in 1584 Willem van Oranje werd vermoord, hebben forensisch onderzoekers maandag schietproeven gehouden.

Het onderzoeksbureau DelftForensics en museum Het Prinsenhof willen zo antwoord vinden op de vraag hoe de moord op de prins precies heeft plaatsgehad.

Willem van Oranje werd op 10 juli 1584 in Het Prinsenhof in Delft neergeschoten door Balthasar Gerards. Het Prinsenhof was oorspronkelijk een klooster en werd later hof van Willem van Oranje. Daarna is het gebouw nog lakenhal en Latijnse School geweest.

Kogelgaten

Sinds vorige eeuw is het in gebruik als museum. De historische kogelgaten van de aanslag bevinden zich als stille getuigen in de muur, beschermd door een glasplaat.

De schietproeven zijn gehouden met een gereconstrueerd wapen met kruit en loden kogels. De proef is uitgevoerd op een muur in de kelder van Het Prinsenhof, die net zo oud is als de muur waarin de echte kogelgaten zitten.

Pleisterwerk

Maandag is ook een bouwtechnisch onderzoek gestart. In de hal waar de moord plaatsvond wordt het pleisterwerk verwijderd om oude bouwsporen te vinden. Hieruit is op te maken of er bijvoorbeeld deuren, ramen of poorten in de muren hebben gezeten ten tijde van de moord op Willem van Oranje.

Naar verwachting worden de resultaten voor de zomer bekendgemaakt.