ROME - Leden van de Italiaanse maffia lijden vaak aan benauwdheidsaanvallen en persoonlijkheidsstoornissen. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Palermo in Sicilië.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 20 procent van de maffialeden last heeft van gevoelens van beklemdheid en paniekaanvallen. Bij 17 procent van de maffiosi is zelfs een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld.

Met een team van psychologen heeft onderzoeker Girolamo Lo Verso vijftien jaar gewerkt aan een ziektedossier van maffialeden.

Het dossier is samengesteld uit gegevens van 81 hooggeplaatste leden van de Siciliaanse maffia Cosa Nostra, de Napolitaanse maffia Camorra en de Calabrische maffia 'Ndrangheta.

Identiteitscrisis

Volgens Verso lijden deze personen aan een diepe identiteitscrisis. Hij zegt dat zij net zoals fundamentalisten geen tegenstrijdigheden in hun leven kunnen accepteren. ,, Als er iets gebeurt wat het wereldbeeld van deze personen doet wankelen vallen zij in een diep gat.''

Het onderzoek 'De psychologie van de georganiseerde criminaliteit in het zuiden van Italië' wordt zaterdag in het Siciliaanse tijdschrift S gepubliceerd.