Maandag 4 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Reddingsplan voor ijsbeer voorgesteld

UTRECHT - Er moet een internationaal plan komen om de ijsbeer te redden, zegt Noorwegen. De buurlanden moeten daarom maatregelen nemen om het bedreigde Arctische ecosysteem te beschermen.
Door: Hier.nu

Die maatregelen kunnen echter alleen nut hebben als de wereld het in december in Kopenhagen eens wordt over het nieuwe internationale klimaatverdrag en de mondiale CO2-uitstoot binnen 10 jaar aan een structurele daling begint, aldus de Noorse regering.

"Klimaatverandering vormt voor de ijsbeer nu een grotere bedreiging dan jacht en vervuiling", zegt de Noorse milieuminister Erik Solheim, die een bijeenkomst van de vijf landen rond de Noordpool voorzit.

Noorwegen, Rusland, de Verenigde Staten, Canada en Denemarken (Groenland) hebben in 1973 al afgesproken de ijsbeer te beschermen, in een periode waarin nog grootschalig op ijsberen werd gejaagd.

Noorwegen stelt nu voor een gezamenlijk onderzoeksprogramma te starten en grensoverschrijdende natuurbeschermingsmaatregelen af te spreken.

Zeehonden

In totaal leven rond de Noordpool naar schatting nog 20.000 tot 25.000 ijsberen. Maar voor de zeehondenjacht zijn de dieren afhankelijk van zee-ijs, dat in hoog tempo verdwijnt.

Zo dacht het IPCC enkele jaren terug nog dat het Noordpoolijs in de zomer van 2100 voor het eerst volledig gesmolten zou zijn, terwijl nieuw onderzoek laat zien dat dit al rond het jaar 2013 zal zijn.

Toendra

Oliewinning in de Noordelijke IJszee en op de aangrenzende toendra zorgt nog voor verdere verstoring van het leefgebied van ijsberen.

Zoals alle roofdieren zijn ijsberen bovendien erg gevoelig voor dioxines, die in toenemende concentraties in het Noordpoolgebied worden aangetroffen.

Sinds 2005 staat de ijsbeer op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van het IUCN.

Methaan

Het ‘redden van de ijsbeer’ zal nog andere voordelen hebben, betoogt Solheim. Wanneer we er in slagen de opwarming van het gebied te stoppen, zal ook de uitstoot van methaan uit de dooiende permafrost verminderen.

Daarmee kan verdere versterking van het broeikaseffect hopelijk nog worden voorkomen, aldus de minister.

Noorwegen wil zelf in 2030 volledig klimaatneutraal zijn. Eerder deze week meldde de president van de Malediven dat zijn land al over 10 jaar zo ver hoopt te zijn.

Aanbevolen artikelen