AMSTERDAM - De overblijfselen van een 15 meter lang prehistorisch zeemonster wijzen erop dat het dier harder kon bijten dan de Tyrannosaurus Rex. Dat hebben Noorse wetenschappers bekendgemaakt.

De botresten van de buitengewoon grote Pliosaurus werden vorig jaar opgegraven op het eiland Spitsbergen.

Onderzoekers van de universiteit van Oslo hebben nu aan de hand van het skelet berekend dat het zeemonster een bijtkracht had van ongeveer zes ton per vierkante centimeter.

Hummer

Daarmee waren zijn kaken aanzienlijk sterker dan die van de Tyrannosaurus Rex. De schattingen over de bijtkracht van dat dier lopen echter nog uiteen.

Volgens onderzoeksleider Jorn Harald Hurum had de gevonden Pliosaurus met gemak ‘een Hummer kunnen verbrijzelen’, zo meldt de BBC. Pliosaurussen gebruikten hun bijtkracht om allerlei prooien te verslinden.

Indrukwekkend gebit

De dieren leefden ongeveer 147 miljoen jaar geleden en aten bijvoorbeeld zeereptielen en inktvissen. Behalve sterke kaken hadden de zeemonsters ook een indrukwekkend gebit. De Pliosaurus op Spitsbergen had tanden van dertig centimeter.

Het dier is overigens niet het grootste marinereptiel dat ooit is gevonden. Wetenschappers in British Columbia vonden in 1977 een zogenaamde Shonisaurus met een lengte van maarliefst 21 meter.

Pliosaurus