AMSTERDAM - Een hersenscan kan aantonen in welke omgeving mensen recentelijk zijn geweest, zo hebben Britse wetenschappers ontdekt.

Tijdens een experiment aan het University College in Londen speelden vier proefpersonen een computerspel, waarbij ze zich door acht kamers met verschillende kleuren een virtuele omgeving moesten bewegen.

Terwijl ze de vertrekken in zich opnamen, werden er scans van hun hersenen gemaakt. Op basis van die scans konden wetenschappers na afloop bepalen in welke kamers de proefpersonen waren geweest, zo melden ze in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Hippocampus

Bij de hersenscans werd vooral de hippocampus in detail vastgelegd. Dat gebied in het binnenste van het brein wordt geassocieerd met het geheugen.

Bij eerdere experimenten is gebleken dat er verhoogde activiteit in de hippocampus optreedt als mensen zich van de ene naar de andere locatie verplaatsen.

De onderzoekers van het University College slaagden er tijdens hun experiment in in om patronen in de hippocampus te koppelen aan bepaalde kamers in de virtuele omgeving van het computerspel.

"Je zou kunnen zeggen dat we de ruimtelijke herinneringen van de proefpersonen hebben afgelezen", verklaart onderzoeksleidster Eleanor Maguire op de website van BBC News.

Privacy

Het experiment met de hersenscans lijkt een bedreiging voor de privacy van mensen. Maar volgens Maguire is het onmogelijk om intieme gedachten van een scan af te lezen bij personen die niet vrijwillig meewerken aan een onderzoek.

De onderzoekster probeert met haar experimenten vooral te ontrafelen hoe het menselijk geheugen precies werkt. "Als we leren begrijpen hoe ons brein herinneringen opslaat, kan dat ons in de toekomst mogelijk helpen om afwijkingen te behandelen waarbij het geheugen van mensen is beschadigd."