AMSTERDAM - Zaterdag is het pi-dag. De meeste Nederlanders hebben hier nog nooit van gehoord, maar in Amerika is deze dag allang een fenomeen. Op pi-dag brengen wiskundigen een ode aan het wiskundige getal pi.

De theoretische natuurkundige Hans Wisbrun uit Amsterdam ziet het liefst dat pi-dag ook in Nederland en Vlaanderen een feestdag wordt.

Pi geeft de verhouding weer tussen de omtrek en de middellijn van een cirkel. Het getal staat vooral bekend om zijn oneindige staart van decimalen achter de komma, waar geen enkele regelmaat in zit. Pi is ongeveer 3,14159 en wordt gesymboliseerd door een Griekse letter.

Creativiteit

Wisbrun ziet in pi een getal dat de creativiteit prikkelt, onder meer omdat het door de oneindige reeks getallen achter de komma iets ongrijpbaars heeft. ''Afgelopen najaar heb ik een mal ontwikkeld voor een chocoladeletter van pi. De 'choco-pi's' heb ik verkocht op de jaarvergadering van wiskundeleraren.''

Een eenmalig initiatief liep op een plezierige manier uit de hand, vertelt Wisbrun. De choco-pi werd opgepikt door de media. Voordat hij het wist, was Wisbrun de grootste pleitbezorger van pi-dag in Nederland. Sinds enkele weken stromen de enthousiaste reacties op het idee van pi-dag bij Wisbrun binnen.

Wie het wiskundige getal tot twee decimalen achter de komma kent, weet ook waarom het pi-feestje juist komende zaterdag gevierd wordt. Als je 3,14 namelijk omzet in een datum, kom je uit op 3/14; de Amerikaanse notatie voor 14 maart.

Nerds

''Normale mensen vieren Valentijnsdag. Nerds vieren pi-dag'', schrijft een Amerikaanse site met een knipoog. Je kunt deze dag volgens deze site vieren door bijvoorbeeld door zoveel mogelijk decimalen van pi uit je hoofd te leren. Echte fans eten op deze dag voornamelijk dingen die met 'pi' beginnen, zoals pie (taart) of pizza.

''Wat ik zelf doe op pi-dag? Nou, waarschijnlijk heb ik een afspraak met Daniel Tammet. Die is toevallig in het land voor zijn nieuwe boek'', vertelt Wisbrun.

Tammet heeft veel geschreven over zijn autisme, maar is bovenal Europees recordhouder in het opzeggen van decimalen van pi. In 2004 wist de Engelsman in vijf uur tijd maar liefst 22.514 cijfers achter de komma op te noemen. Wie op pi-dag dus echt wil uitblinken in het voordragen van pi-decimalen, heeft nog heel wat te oefenen.