UTRECHT - De uitzonderlijke droogte in de Amazone in 2005 heeft gezorgd voor een CO2-uitstoot die hoger was dan de jaarlijkse emissies van Europa en Japan, zo meldt Science gisteren.

Het gekoppelde rapport, van een internationale onderzoeksgroep, zegt dat verdrogende regenwouden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika klimaatverandering kunnen versnellen, omdat de hoeveelheid levende biomassa achteruit gaat en ook organische bodems sneller oxideren, waarbij eveneens CO2 vrijkomt.

"En met name het regenwoud van de Amazone blijkt verrassend gevoelig voor droogten", zegt Oliver Philips, een professor in de tropische ecologie aan de Universiteit van Leeds en hoofd van de groep van 68 onderzoekers.

Regencyclus

Het jaar 2005 was wereldwijd uitzonderlijk warm, waardoor verdamping toenam en lucht meer vocht kon bevatten alvorens uit te regenen. In grote delen van het Amazoneregenwoud werd hierdoor de regencyclus verstoord. In plaats van dagelijkse neerslag, waar het ecosysteem op is ingesteld, bleef de regen maanden uit.

"Het totale effect was een extra vijf miljard ton CO2 in de atmosfeer. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van Europa en Japan tezamen", vat Philips de onderzoeksresultaten samen, die zijn gepubliceerd in wetenschapsblad Science.

Koolstofreservoir
"Wanneer de wereldwijde temperatuurstijging de 3 graden passeert zou zelfs het gehele Amazoneregenwoud kunnen verdwijnen", zo stelt een andere onderzoeksgroep, onder leiding van Hans Joachim Schellnhuber, een klimaatexpert van het Potsdam Instituut voor Klimaatonderzoek. Ook het IPCC voorziet een overgang naar een savannelandschap.

De Amazone is een van ’s werelds grootste natuurlijke koolstofreservoirs, met een van de hoogste concentraties biodiversiteit. Eén vierkante kilometer regenwoud kan er tot 75.000 verschillende boomsoorten bevatten.