AMSTERDAM – Op de dwergplaneet Ceres is, naast planeten als Mars en de Jupitermaan Europa, ook leven mogelijk. Dat stelt wetenschapper Joop Houtkooper van de universiteit van Giessen.

Van Ceres is bekend dat zijn mantel waarschijnlijk voor een belangrijk deel uit bevroren water bestaat. Diep onder het oppervlak kan zelfs nog een ‘oceaan’ van vloeibaar water aanwezig zijn.

Volgens Houtkooper is zo’n inwendige oceaan een goede voedingsbodem voor levende organismen. Hij denkt zelfs dat het mogelijk is dat de dwergplaneet de bron van het leven op onze planeet is. Dat meldt de site van astronieuws.

Meteorieten

Hij baseert deze conclusie op het feit dat Ceres in de begintijd tamelijk ongeschonden is gebleven van inslaande meteorieten. Iets wat op veel andere planeten veel schade toebracht en daardoor het ontstaan van leven moeilijker maakte.

De stukken van Ceres die later de ruimten in werden geblazen zouden volgens Houtkooper uiteindelijk primitieve organismen naar de aarde hebben gebracht.

Onderzoek in 2015 zou meer duidelijkheid moeten verschaffen. De Amerikaanse ruimtesonde Dawn komt dan aan op de dwergplaneet.