AMSTERDAM – Mensen reden voor het eerst op paarden in Kazachstan rond het jaar 3500 voor Christus. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Exeter en het Nationaal Natuurhistorisch museum in Frankrijk.

Tot nu toe kwamen de oudste bewijzen voor getemde paarden uit het bronzen tijdperk. Door de nieuwe ontdekkingen is het waarschijnlijk dat mensen al 1000 jaar eerder op paarden reden dan altijd door historici werd aangenomen.

Britse onderzoekers stuitten bij een archeologisch onderzoek in het noordwesten van Kazachstan op resten van nederzettingen. Bij dit onderzoek werden meer resten van paarden dan van menselijke beenderen gevonden.

Getemd

De overblijfselen toonden aan dat de paarden getemd waren. Dit bleek onder andere uit slijtpatronen in de paardenkiezen, die erop wezen dat zij bitten en teugels droegen.

Daarnaast komt ook de slanke vorm van de beenderen overeen met de smalle benen van andere getemde paardenrassen.

Cultuur impact

“Het feit dat paarden al veel eerder getemd waren door mensen heeft grote invloed op cultuur van mensen over de hele wereld”, aldus hoofdonderzoeker Alan Outram op de website van de BBC.

“Het verbeterd de mogelijkheid tot handel en heeft grote voordelen in tijden van oorlog. Als we de oorsprong van paardendomesticatie verder naar achter schuiven, zullen we opnieuw moeten nadenken over de impact die het heeft gehad op de ontwikkeling van de mensheid.”