AMSTERDAM - De hersenen van de zondag overleden olifant Annabel zijn na sectie op het lichaam afgestaan aan de wetenschap. De rest van haar imposante lichaam is vernietigd.

Dat laat het Dierenpark Emmen weten op een speciale website waarop antwoord wordt gegeven op veel gestelde vragen van het publiek.

De dierentuin liet de 45-jarige olifant, de oudste van de kudde, inslapen nadat het dier zondag bij een stoeipartij met twee mannetjesolifanten in de droge gracht van het olifantenverblijf was gevallen. Bij de val brak ze een nekwervel.

Afscheid

De overige olifanten van de kudde hebben geen afscheid genomen van het lichaam van Annabel, laat de dierentuin weten. "Toch hebben zij wel op hun eigen manier aan Annabel gedacht", schrijft het dierenpark op de website.

"Toen ze maandagochtend naar buiten kwamen, liepen ze direct naar de bewuste plaats om daar met veel gebrul en getrompetter te snuffelen, in het zand te schoppen en te urineren."

De plaats van Annabel, die geen nakomelingen had, wordt niet door een andere olifant ingenomen, laat het dierenpark verder weten.

Aanpassingen verblijf

Aanvankelijk werden aanpassingen aan het verblijf niet noodzakelijk geacht. Mede op grond van de sectie, waarbij duidelijk werd dat Annabel bij de val verlamd raakte, wordt de situatie alsnog herzien.

De voornaamste optie voor een aanpassing is een heuvel voor de gracht. Hekken worden niet als oplossing gezien, omdat de dierentuin graag zo veel mogelijk gebruikmaakt van natuurlijke scheidslijnen.