JAKARTA - Infraroodfilmpjes hebben tot nu toe onvertoonde beelden laten zien van een zeldzame Javaanse neushoorn.

Dit type neushoorn is het meest bedreigde zoogdier ter wereld waarvan er volgens schattingen nog maar minder dan zestig in leven zijn.

De videobeelden werden donderdag vrijgegeven door het Wereld Natuur Fonds (WNF). De organisatie neemt de neushoorns al twintig jaar lang waar in het ruige Ujung Kulon National Park op het zuidelijkste puntje van het Indonesische eiland Java.

In totaal 34 camera's volgen de dieren 24 uur per dag om meer van hun gedrag en leefomgeving te weten te komen en zo te helpen voorkomen dat de soort zal uitsterven.

De beelden

De beelden tonen een moeder en haar kalf en een groot mannetje dat in de modder rolt. "Deze neushoorns zijn erg schuw, in de laatste twintig jaar heeft ons team slechts twee of drie dieren met eigen ogen gezien',' vertelde Christy Williams, coördinator van het WNF in Azië.

Bij eerdere pogingen om de dieren te filmen, vluchtten deze uit het gebied of vielen zij de camera's aan.

Voortplanting

De voorplanting is ontoereikend, al laat de video wel meerdere jonge dieren zien. Een gezonde neushoornpopulatie zou met ongeveer zeven procent per jaar moeten toenemen.

Dit betekent dat er per jaar drie of vier kalveren geboren moeten worden. Nu zijn dat er slechts drie of vier in een periode van vijf jaar.

Woongebieden

Het WNF probeert naast het Ujung Kulon National Park andere geschikte woongebieden te vinden voor de neushoorn.

"Het is gevaarlijk om alle dieren in een gebied te laten leven, omdat er gevaar dreigt van vulkaanuitbarstingen, ziektes en andere onvoorziene rampen'', aldus Susie Ellis, uitvoerend leider van de Internationale Neushoorn Stichting.

De Javaanse neushoorn kan tot 2300 kilogram wegen en meer dan drie meter lang worden.