AMSTERDAM – Een Amerikaanse kliniek heeft opschudding veroorzaakt door toekomstige ouders de mogelijkheid te bieden om voorkeuren op te geven voor hun baby, zoals haar- en oogkleur.

The LA Fertility Institues van Dr. Jeff Steinberg, een pionier van IVF in de jaren zeventig, verwacht volgend jaar de eerste voorkeursbaby. Zo vertelt hij de BBC.

De techniek, Pre-implantatie Genetische Diagnostiek (PGD), is in eerste instantie bedoeld om genetische afwijkingen in embryo’s op te sporen. Vruchtbaarheidsexperts zijn bang dat de service van de kliniek zal afleiden van de andere mogelijkheden van de techniek.

Steinberg

Volgens Steinberg kunnen koppels voor zowel medische als cosmetische diensten bij zijn kliniek terecht. De cosmetische mogelijkheden worden aangeboden aan stelletjes die al gebruik maken van PGD om medische redenen.

“Het is geen gevaarlijke weg, maar een onbekende”, aldus Steinberg. De techniek is al jaren geschikt voor cosmetische doeleinden. “Het is tijd voor iedereen om het hoofd uit het zand te halen.”