AMSTERDAM - Een beroemde Amerikaanse wetenschapper financiert een nieuw onderzoek waarmee een kip met uiterlijke kenmerken van een dinosaurus moet worden gecreëerd.

Paleontoloog Jack Horner van de universiteit van Montana gelooft dat binnen 5 á 10 jaar de eerste dinosauruskip op de wereld kan worden gezet doormiddel van genetische manipulatie.

Hij laat de voorbereidingen voor het experiment uitvoeren door wetenschappers in de Verenigde Staten en Azië. Dat meldt de Britse krant The Sunday Times.

“We staan aan het begin van iets buitengewoons”, zegt Horner over de studie.
De paleontoloog is al jaren geïnteresseerd in het DNA van kippen, omdat die dieren afstammen van de Tyrannosaurus Rex.

Klauwen

Volgens Horner beschikken kippen over oeroude dinosaurusgenen die in theorie kunnen leiden tot de ontwikkeling van tanden, een lange staart en klauwen.

“Een kippenembryo ontwikkelt in de eerste fases na de bevruchting enkele karakteristieken van dinosaurussen”, zo verklaarde de wetenschapper in eerdere interviews.

“Als we bijvoorbeeld het gen kunnen vinden dat ervoor zorgt dat er uiteindelijk toch geen klauwen ontstaan maar vleugels, dan zouden we dat gen kunnen uitschakelen. Op die manier kun je dieren creëren met de uiterlijke kenmerken van dinosaurussen.”

Geld

Horner was de belangrijkste wetenschappelijk adviseur bij de totstandkoming van de Jurassic Park-films. Volgens de Sunday Times heeft hij het geld dat hij verdiende met die werkzaamheden nu geïnvesteerd in het onderzoek naar de dinosauruskip.