HONGKONG - Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat muizen voor 100 procent geneest van de vogelgriepvariant H5N1.

Muizen die besmet werden met dat gevaarlijke virus, herstelden allemaal na het innemen van een vaccin dat is gemaakt naar het voorbeeld van een vaccin tegen pokken.

De resultaten van het Amerikaans- Chinese onderzoek zijn in de editie van 1 maart van het vaktijdschrift Journal of Immunology gepubliceerd, berichtte het Japanse persbureau Kyodo vanuit Hongkong.

Nieuwe strategie

Het onderzoek is gedaan door medewerkers van de Universiteit van Hongkong en van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Gezondheid. Een betrokken microbioloog in Hongkong, Malik Peiris, zei dat er een geheel nieuwe strategie tegen H5N1 is ontwikkeld.

De wetenschappers bouwden op een vaccin tegen pokken dat in het verleden erg effectief is gebleken. Het nieuwe middel tegen H5N1 bij allereerst muizen heet Wyeth/IL15/5Flu. Het bevat de 'pokkenverwoester' vaccinina-virus, voorts een proteïne die weerstand bevordert en vijf genen van de gevreesde vogelgriep H5N1.