AMSTERDAM - Door doelloos tekeningen te maken op papier tijdens een saai gesprek of een weinig aansprekende vergadering, kunnen mensen meer details onthouden dan anderen die de schetsen achterwege laten. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Het is een bezigheid die veel plaatsvindt op scholen; rommelige tekeningen maken in een leeg schrift om de tijd te doden. De Amerikanen hebben er zelfs een werkwoord voor: doodling, droedelen in het Nederlands.

Onderzoekers van de universiteit van Plymouth onderzochten of de zogenaamde doodlers profijt hadden van hun op het eerste gezicht onzinnige bezigheid. Dat meldt de BBC.

Zij onderwierpen veertig proefpersonen, waarvan twintig schetsende artistiekelingen, aan een 2,5 minuten durende telefonische test. De boodschap had een saaie lading.

Meer informatie

De mensen die tijdens de weinig spannende test een kladblok vol kalkten, wisten na afloop 29 procent meer informatie uit de boodschap terug te halen dan de mensen die geen tekenmateriaal voorhanden hadden.

Volgens de experts voorkomt doedelen dat verveelde mensen gaan dagdromen. De doodlers die tekenen tijdens een andere activiteit blijken beter bij de les dan de proefpersonen zonder tekengerei.

Niet verrassend

Alan Badeley, professor aan de British Psychological Society, vindt de uitkomsten van het onderzoek niet verrassend.

"Doodling is een bezigheid die weinig vraagt van het brein. Maar omdat je wel iets aan het doen bent, dwaal je niet af tijdens een gesprek dat je aandacht maar niet kan krijgen. Veel mensen gaan in zo'n situatie dagdromen, over vakanties bijvoorbeeld."

Google

Zoekmachinegigant Google gebruikt het woord Doodles voor de aangepaste logo's die gebruikt worden tijdens internationale feestdagen en speciale evenementen.

Droedelen wordt door sommige mensen gezien als een ware kunst. Op internet zijn video's te vinden van artiesten die suggestieve doodles maken.