AMSTERDAM - Wolven doen hun behoefte van nature het liefst op een plek die zo veel mogelijk in het oog springt, zo hebben Spaanse onderzoekers vastgesteld.

Wetenschappers van de universiteit van Madrid bestudeerden enkele tientallen wilde wolven in het noordwesten van Spanje en brachten in kaart waar de dieren hun behoefte deden.

Bij het onderzoek registreerden ze 101 drollen op planten en grassen. Ruim 74 procent van die uitwerpselen lag op een opvallend gewas, zodat de aandacht extra op de ontlasting werd gevestigd.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Spaanse brem

"De wolven hadden bijvoorbeeld een voorkeur voor zonnerozen en Spaanse brem. Die planten vallen op tegen de achtergrond van meer doorsnee vegetatie", zo verklaarde onderzoeksleidster Isabel Barja, die soms wel twee of drie drollen registreerde op één 'populaire plant'.

Ook kruispunten van door mensen aangelegde wegen zijn volgens de onderzoekster in trek als toilet bij wolven. "Drollen die op dat soort plekken liggen, worden eerder opgemerkt door hun soortgenoten", aldus Barja. "Ook wolven kunnen kruispunten namelijk gemakkelijk vanaf meerdere kanten bereiken."

Nog nooit eerder werd in detail onderzocht op welke manier wolven hun leefgebied markeren met hun ontlasting. De resultaten van de Spaanse studie verklaren volgens sommige wetenschappers ook waarom honden vaak op prominente plekken uitwerpselen achterlaten.

Brandkraan

"In een stedelijke setting is een brandkraan bijvoorbeeld zo'n opvallende plek", aldus de Amerikaanse hondendeskundige Lisa Peterson op de website van Discovery Channel. "Ook plassen honden vaak zo hoog mogelijk tegen een hek aan. Als ze op die manier hun behoefte doen, kunnen andere honden dat 25 meter verderop ruiken."