AMSTERDAM - Huidkanker kan in een vroeger stadium worden ontdekt dan tot nog toe. Dat komt door een nieuwe methode via een fluorescerende spray en een speciaal grafisch computerprogramma.

Dermatoloog Martino Neumann van het Erasmus Medisch Centrum heeft de methode ontwikkeld. Je kunt volgens hem risicogroepen onderzoeken nog voordat ze zichtbare klachten ontwikkelen.

"Het apparaat laat plekken oplichten die met het blote oog niet te zien zijn", zegt hij in het AD.

De krant meldt dat het  vooral gaat om huidkanker die wordt veroorzaakt door een teveel aan zon. Neumann heeft zijn vinding woensdag presenteerd in het vaktijdschrift Lasers in Surgery and Medicine.

Zon

Huidkanker komt steeds vaker voor, vooral omdat mensen te lang in de zon zitten.

Mensen met bijvoorbeeld een lichte huid lopen extra risico. Zo ook groepen als boeren, hoveniers, wegwerkers en bouwvakkers omdat ze veel in de buitenlucht verblijven.

De spray kan bij de hoogrisico groepen huidkanker aan het licht brengen voordat een arts het kan zien.

Schade beperken

Dat is belangrijk omdat de schade beter kan worden beperkt bij snel ingrijpen. Huidkanker is in de meeste gevallen goed te behandelen.

Een groep die opvallend veel risico loopt op huidkanker wordt gevormd door piloten, professioneel dan wel hobbymatig. Het glas van de cockpit laat veel uv-straling door.

Piloten die de hele wereld overvliegen hebben zelfs 25 keer zoveel kans op huidkanker dan andere Nederlanders. Neumann noemt huidkanker bij piloten een beroepsziekte.

De behandeling wordt uitgevoerd door een dermatoloog van het Erasmus MC en kan worden ondergaan bij een zelfstandig behandelcentrum in Hilversum.