AMSTERDAM - Het mannelijk brein beschouwt schaars geklede vrouwen daadwerkelijk meer als 'objecten' dan als mensen. Dat hebben Amerikaanse psychologen ontdekt met een hersenonderzoek.

De onderzoekers van Princeton University lieten mannelijke proefpersonen verschillende foto's van mannen en vrouwen bekijken. Al snel stuitten ze op een opmerkelijk verschijnsel in de hersenen van de mannen.

Als de deelnemers aan het experiment naar schaars geklede vrouwen keken, lichtten er delen van hun brein op die over het algemeen worden geassocieerd met kijken naar objecten.

Ook werd er een verminderde activiteit gemeten in hersendelen, die normaal gesproken betrokken zijn bij sociale interacties.

Volgens hoofdonderzoekster Susan Fiske bewijst het experiment dat mannen een halfnaakte vrouw 'depersonaliseren' en meer zien als object dan als mens.

Dezelfde manier

"Ik zeg niet dat ze de vrouwen letterlijk zien als object, uiteraard weten ze dat het om mensen gaat", zo verklaart Fiske in de Britse krant Daily Telegraph. "Maar de hersenscans laten zien dat hun hersenen in ieder geval op dezelfde manier reageren als wanneer ze naar een object kijken."

De onderzoekster onthulde de resultaten van het onderzoek op een bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science. Ze gelooft dat de opmerkelijke reactie van mannenhersenen op vrouwelijk schoon kan worden verklaard door de vele seksueel getinte afbeeldingen van vrouwen die worden vertoond in de westerse samenleving.

"Het is net als met geweld op televisie", aldus Fiske. "Als je het heel veel ziet, raak je eraan gewend."