AMSTERDAM - De financiële situatie van mensen heeft grote invloed op hun lichaamstaal tijdens ontmoetingen met anderen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.

Psychologen van de universiteit van Californië in de stad Berkeley filmden tientallen interacties tussen proefpersonen die elkaar nog nooit eerder hadden gezien.

De deelnemers aan het experiment waren geselecteerd op hun financiële achtergrond. Sommigen kwamen uit een welvarend milieu, anderen hadden een lagere sociaaleconomische status.

Onbeleefder

Uit de studie bleek dat de lichaamstaal van de rijke proefpersonen tijdens de 60 seconden durende ontmoetingen een stuk onverschilliger en onbeleefder was, dan het gedrag van de minder welvarende mensen, zo meldt het Amerikaanse televisiestation FOXnews.

De financieel onafhankelijke proefpersonen maakten bijvoorbeeld vaak tekeningetjes tijdens de interacties als er pen en papier op tafel lagen. Ook speelden ze ongeïnteresseerd met objecten die aanwezig waren, of krabden ze zichzelf.

Wenkbrauwen

De minder welvarende mensen vertoonden meer geïnteresseerde en beleefde gebaren. Ze knikten vaak naar de ander, trokken hun wenkbrauwen veelvuldig op en lachten meer.

De onderzoekers geloven dat het gedrag van de deelnemers een dierlijke oorsprong heeft. De verwaande lichaamstaal van rijke mensen is volgens hoofdonderzoeker Michael Kraus bijvoorbeeld te vergelijken met een pauw die zijn staart op zet.

Status

“In de dierenwereld ontstaan er conflicten als twee individuen strijden om status”, verklaart hij. “Wij vermijden dat soort conflicten door een signaal af te geven: ik ben van een hogere status dan jij, dus ga het conflict niet met me aan.”

Mensen met een lagere sociaaleconomische status kunnen het zich volgens Kraus niet veroorloven om verwaand te zijn. “Ze hebben minder eigen middelen, dus moeten ze zich meer afhankelijk gedragen.”