ROTTERDAM/WAGENINGEN - Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en de Wageningen Universiteit werken samen met het bedrijfsleven aan een vaccin tegen het chikungunya-virus, dat in Europa steeds meer mensen treft.

Tegen het virus bestaat nog geen medicijn.

Chikungunya is een ernstige virale ziekte met heftige uitslag, hoge koorts en hevige pijn aan de gewrichten, waardoor patiënten maandenlang kreupel kunnen zijn.

Chikungunya kwam oorspronkelijk alleen in Afrikaanse landen voor. De ziekte verspreidde zich naar Azië en heeft nu ook in Europa al honderden mensen getroffen.

Frankrijk

In Europa dook de ziekte voor het eerst op bij reizigers, die onderweg een inectie hadden opgelopen. Maar nu zijn met name in Frankrijk en Itaië al honderden mensen ziek geworden zonder dat zij in Afrika of Azië zijn geweest, of contact hebben gehad met mensen die daar recentelijk verbleven.

Chikungunya wordt overgebracht door tijgermuggen. Volgens viroloog Ab Osterhaus, leider van het onderzoek, zijn de besmette muggen kennelijk overgestoken naar Italië. Of de muggen ook al in andere Europese landen weten te overleven, is nog onbekend.

Voor de ontwikkeling van een vaccin is 2,3 miljoen euro beschikbaar. Het is de bedoeling dat reizigers zich ook preventief kunnen laten inenten tegen de besmettng. Het vaccin moet in 2012 klaar zijn.