Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Vrouw met brede kin avontuurlijker in bed

AMSTERDAM - Vrouwen met grovere gezichtskenmerken zijn avontuurlijker op seksueel gebied en daardoor minder in trek als lange-termijn-partner bij mannen. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een opmerkelijke studie.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Een onderzoeksteam van psychologen aan vier Amerikaanse universiteiten ondervroeg een grote groep jonge vrouwen over hun seksuele ervaringen en opvattingen.

Daarbij werd een verband gevonden tussen grovere gezichtskenmerken zoals een brede kin en verhoogde seksuele activiteit.

Testosteron

De link kan volgens de onderzoekers worden verklaard door testosteron, een mannelijk hormoon waarover ook vrouwen in min of meerdere mate beschikken.

Een relatief grote hoeveelheid van de stof zorgt meestal voor meer mannelijke gezichtskenmerken. Ook kan het hormoon de seksuele assertiviteit van een vrouw verhogen.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk psychologietijdschrift Personality and Individual Differences.

Gezichtskenmerken

De vrouwen uit het onderzoek werden ook beoordeeld op aantrekkelijkheid door een groep mannelijke proefpersonen. Uit die test bleek dat vrouwen met grovere gezichtskenmerken minder snel door mannen worden gezien als mogelijke partners voor de lange termijn.

De onderzoekers vermoeden dat ook die keuze kan worden verklaard door testosteron.

Overspel

Mannen zouden vrouwen met gezichtskenmerken die wijzen op een verhoogde testosteronproductie onbewust mijden, vanwege een instinctieve angst voor overspel. Evolutionair gezien is het voor een man namelijk beter als hij geen risico loopt dat zijn vrouw ook kinderen verwekt met andere mannen.

"Dit onderzoek wijst er voor het eerst op dat een meer mannelijke uitstraling van vrouwen seksuele losbandigheid verraadt en mogelijk ook aanwijzingen geeft over hun kwaliteiten als partners op de lange termijn", aldus onderzoeker Lorne Campbell in de Britse krant Daily Mail.

Aanbevolen artikelen