AMSTERDAM - Zwitserse onderzoekers hebben een opmerkelijk verschil gevonden tussen lichaamsstoffen in het zweet van mannen en vrouwen.

Wetenschappers van het Zwitserse geuronderzoeksbureau Firmenich namen zweet af onder de oksels van tientallen mannen en vrouwen die zich hadden ingespannen op een fiets, of naar de sauna waren geweest.

Na onderzoek in een laboratorium bleek dat het zweet van de vrouwen op een andere manier was opgebouwd dan het mannenzweet en over het algemeen ook een minder prettige geur had. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Uien

Het zweet van vrouwen bevatte in verhouding een grote hoeveelheid van een geurloze zwavelhoudende substantie. Toen de stof door wetenschappers in contact werd gebracht met bacteriën die normaal gesproken onder de oksels van mensen leven, ontstond er een luchtje dat vergelijkbaar is met de geur van uien.

Het mannenzweet bestond voor een relatief groot gedeelte uit een vetzuur, dat een 'kaasachtige' geur veroorzaakte wanneer het in contact kwam met okselbacteriën.

Onplezieriger

De geur van het vrouwelijke zweet werd door onafhankelijke proefpersonen over het algemeen als onplezieriger ervaren dan de geur van mannenzweet. Volgens de onderzoekers heeft dat vooral te maken met de zwavelhoudende stoffen.

"Hoe meer van de zwavelhoudende substantie we toevoegden aan de bacteriën in het laboratorium, hoe onplezieriger de geur werd", aldus hoofdonderzoeker Christian Starkenmann.

Deodorant

De Zwitserse onderzoekers willen met hun bevindingen een nieuwe, effectievere deodorant ontwikkelen met stoffen die de chemische reactie remmen tussen bacteriën en de specifieke lichaamssappen van mannen en vrouwen.

Het is echter nog maar de vraag of hun onderzoeksresultaten overal ter wereld toepasbaar zijn. Volgens veel wetenschappers wordt de geur van zweet ook in grote mate beïnvloed door dieet, genen en kleding.