Zondag 29 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Geheugen van kinderen makkelijk te manipuleren

MAASTRICHT - Jonge kinderen ontwikkelen vrij makkelijk valse herinneringen aan fictieve gebeurtenissen. Onderzoek onder 91 kinderen wees uit dat 70 procent zich een ontvoering door een UFO herinnerde, nadat hen eerder was verteld over dit soort kidnappingen.
Door ANP

Het onderzoek naar de betrouwbaarheid van het kindergeheugen is uitgevoerd door de faculteit psychologie en neurowetenschappen van de Universiteit Maastricht.

De onderzoeksgroep bestond uit schoolkinderen tussen de 7 en 12 jaar. De onderzoekers concluderen dat vooral jonge kinderen gevoelig zijn voor suggestieve informatie.

Eerder was al aangetoond dat herinneringen aan seksueel misbruik niet altijd betrouwbaar zijn.

Plausibel

De deelnemende kinderen werden verdeeld over twee groepen: 44 kinderen van 7 en 8 jaar en 47 kinderen van 11 en 12 jaar. De helft van elke groep kreeg informatie over een niet meegemaakte, maar wel plausibele gebeurtenis: het stikken in een snoepje.

De andere helft kreeg een onwaarschijnlijk voorval voorgespiegeld, namelijk ontvoering door een UFO. De helft van alle kinderen kreeg daarbij nog extra informatie, een fictief krantenartikel.

Valse herinneringen

''De veronderstelling dat plausibele, niet-gebeurde situaties eerder tot valse herinneringen zouden leiden dan niet-plausibele gebeurtenissen, bleek niet te kloppen'', aldus de onderzoekers. Beide leeftijdsgroepen ontwikkelden evenveel valse herinneringen.

Volgens onderzoeker Henry Otgaar is dit soort onderzoek bijzonder relevant. ''In het verleden zijn in de Verenigde Staten leraren aangeklaagd voor jarenlang ritueel kindermisbruik op basis van bizarre, hoogst onwaarschijnlijke herinneringen van leerlingen. Achteraf beoordeelden experts ze als valse herinneringen, uitgelokt door suggestieve ondervragingen.''

De deelnemende kinderen aan het Limburgse onderzoek zijn achteraf op de hoogte gebracht van het fictieve karakter van UFO-ontvoeringen.

Aanbevolen artikelen