Vee kreeg vreemde kleuren door mens

AMSTERDAM - Koeien, varkens en paarden hebben hun bonte vachten te danken aan de mens. Dat hebben Britse en Zweedse wetenschappers vastgesteld aan de hand van genetisch onderzoek.

De onderzoekers van de universiteiten in Uppsala (Zweden) en Durham (Groot-Brittannië) namen mutaties in het DNA van varkens en wilde zwijnen onder de loep, om zo vast te stellen hoe de vachtkleur van de dieren in de loop der jaren is veranderd.

Varkens hebben vachten in de meest uiteenlopende kleuren: van roze tot gestippeld. Maar hun voorouders – wilde zwijnen – hebben zonder uitzondering een donkerbruine vacht.

Mutatie

Volgens de onderzoekers zijn de bonte vachtkleuren bij varkens doelbewust veroorzaakt door fokprogramma’s van de mens. Bij de studie naar het DNA van wilde zwijnen konden ze namelijk geen enkele natuurlijke mutatie vinden die leidde tot een verandering van de vachtkleur.

Wilde zwijnen met mutaties die een bonte vacht veroorzaken, zijn waarschijnlijk een te gemakkelijke prooi voor roofdieren en worden dus door natuurlijke selectie uit de populatie gefilterd.

Vacht

Bij varkens troffen de wetenschappers echter volop genen aan, die leidden tot een bonte vacht. In sommige gevallen werden er zelfs drie mutaties in het DNA gevonden, die in een specifieke volgorde hadden plaatsgevonden om een bepaald schakering van de vacht te veroorzaken.

Bij varkens met een gestippelde vacht, moeten bijvoorbeeld eerst twee mutaties zorgen voor de roze achtergrond. Vervolgens leidt een andere mutatie tot de donkere stippen.

Schutkleur

Dat bewijst volgens de onderzoekers dat mensen al eeuwenlang met opzet de vachtkleur van varkens en ander vee veranderen. “Daar zijn waarschijnlijk verschillende redenen voor”, aldus hoofdonderzoeker Greger Larson. “Je kunt vee dat geen schutkleur heeft, bijvoorbeeld beter in de gaten houden.

Een andere reden is misschien dat de eerste boeren net als wij geamuseerd waren door biologische vernieuwing. De Mesopotamiërs hadden 5000 jaar geleden al gekleurd vee. In dat opzicht leken ze dus al een beetje op Paris Hilton, die houdt van paarse chihuahua’s.”

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie