Hond wekt zelfde emoties op als kind

AMSTERDAM - Als hondenbezitters met hun huisdier spelen, komt er een hormoon in hun lichaam vrij dat wordt geassocieerd met de verzorging van kinderen en het sluiten van vriendschap met andere mensen. Dat blijkt uit een Japanse studie.

Wetenschappers van Azabu University in de Japanse stad Sagamihara lieten bij een experiment 55 hondenbezitters een halfuur lang ravotten met hun hond.

Sommige proefpersonen kregen de opdracht om ondertussen veel oogcontact te maken met hun huisdier, anderen mochten hun hond maar af en toe aankijken.

Na de speelsessie ondergingen de proefpersonen een urinetest om te bepalen of er een verhoogde hoeveelheid van het hormoon oxytocine in hun lichaam was aangemaakt.

Verzorging

Oxytocine komt voor in het lichaam van alle zoogdieren. Bij mensen speelt de stof een belangrijke rol bij emoties die te maken hebben met sociale binding, zoals de verzorging van kinderen en het sluiten van vriendschap. Vooral oogcontact zou de aanmaak van het hormoon bevorderen.

De Japanse onderzoekers vermoedden dat contact met honden ook zou leiden tot een verhoogde productie van oxytocine in het menselijk lichaam. De eerste resultaten van hun onderzoek bevestigen die verwachting, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Hogere waarde

De hondenbezitters die veel oogcontact maakten met hun viervoeter produceerden tijdens de speelsessie 20 procent meer oxytocine dan normaal. En zelfs de proefpersonen die hun hond maar af en toe aankeken, hadden na afloop een iets hogere waarde van het hormoon in hun lichaam.

Volgens de wetenschappers verklaart de aanmaak van oxytocine waarom mensen na een speelsessie met een hond vaak in een betere stemming komen en zich minder depressief of eenzaam voelen.

Domesticatie

Volgens onderzoeksleider Takefumi Kikusui heeft het hormoon mogelijk zelfs een rol gespeeld bij de domesticatie van honden. "Mensen en honden zijn in de loop van de evolutie waarschijnlijk dezelfde sociale signalen gaan gebruiken, zoals oogcontact en handgebaren", aldus Kikusui. "Daardoor konden honden zich gemakkelijk aanpassen aan de menselijke samenleving."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie