LEIDEN - Astronomen hebben voor het eerst met een telescoop vanaf de aarde warmtestraling van twee exoplaneten waargenomen.

Een van de twee onderzoeksgroepen die die waarneming deden, was de Sterrewacht Leiden. Dat heeft de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) woensdag laten weten.

Exoplaneten zijn planeten die niet om de zon, maar om een andere ster draaien. De eerste werd pas in 1995 ontdekt. Inmiddels staat de teller op meer dan driehonderd.

Straling

De straling die Ernst de Mooij en Ignas Snellen van de Sterrewacht Leiden vaststelden, duidt erop dat op 'hun' planeet een temperatuur van meer dan 1700 graden Celsius heerst.

De twee onderzoeksgroepen schrijven deze week over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

David Sing van het Observatoire de Paris en Mercedes Lopez-Moralez van Carnegie Institution of Washington voerden de tweede studie uit.

Secundaire eclips

De Mooij en Snellen namen met behulp van de William Herschel-telescoop op La Palma, een van de Canarische Eilanden, een zogeheten secundaire eclips van de exoplaneet waar, die draait om de ster TrES-3.

Die staat op achthonderd lichtjaren afstand van de aarde in het sterrenbeeld Hercules.

Moederster

De exoplaneet schuift eens in de 31 jaar precies voor de moederster langs en verduistert dan een klein beetje van het licht van TrES-3.

De Mooij en Snellen maten de secundaire eclips op het moment dat de planeet achter de ster schoof, waardoor het licht van de planeet wordt verduisterd.

De exoplaneet is zo warm omdat hij heel dicht bij de ster staat, veertig keer dichter bij zijn ster dan de aarde bij de zon.