DELFT - Zouden moderne dieren door evolutie weer op precies op hun voorouders gaan lijken, als ze terug in de tijd konden worden gestuurd? Een internationale groep wetenschappers heeft die theorie getest met een fruitvliegjesexperiment.

De onderzoekers van universiteiten in de Verenigde Staten en Portugal onderzochten het vraagstuk van omgekeerde evolutie door honderden fruitvliegjes te vangen en onder dezelfde klimatologische omstandigheden te laten leven als in 1975.

Dat meldt Discovery Channel. Sinds de jaren zeventig zijn de meeste fruitvliegjes geëvolueerd tot nieuwe soorten, omdat ze in verschillende gebieden te maken kregen met veranderende omstandigheden zoals bijvoorbeeld een hogere luchtvochtigheid.

Laboratorium

De wetenschappers plaatsten enkele van de moderne soorten in een laboratorium met een temperatuur en luchtvochtigheid die overeenkwam met klimaatgegevens uit 1975. Op die manier konden ze testen of het DNA van de fruitvliegjes zich weer zou aanpassen aan de oude omstandigheden en uiteindelijk weer zou gaan lijken op de genen van hun voorouders.

De fruitvliegjes kregen tijdens het experiment de tijd om zich 50 generaties lang voort te planten en 'omgekeerd' te evolueren. Daarna werd hun DNA vergeleken met de genetische gegevens van hun verre voorouders.

Voorouders

Uit de resultaten bleek dat het DNA van de fruitvliegjes na het experiment inderdaad weer meer op dat van hun voorouders uit 1975 leek. Maar de diersoort evolueerde lang niet helemaal terug naar zijn oorspronkelijke staat.

"De omgekeerde evolutie leek te stoppen zodra de vliegjes zich genoeg hadden aangepast aan de oude omstandigheden om comfortabel te kunnen overleven", verklaarde de Portugese hoofdonderzoeker Henrique Teotonio van de universiteit van Lissabon. "Gemiddeld keerde maar ongeveer de helft van hun genen weer terug naar hun voorouderlijke staat."

Toevalligheden

Volgens Teotonio is daarmee aangetoond dat evolutie steeds anders verloopt en nog minder voorspelbaar is dan wetenschappers tot nu toe dachten. "Evolutie is geen lineair proces door de geschiedenis heen", aldus de bioloog. "Het hangt ook op genetisch niveau blijkbaar voor een groot deel af van toevalligheden."