AMSTERDAM - Mensen die hevig verliefd zijn lijken minder goed in staat menselijke geuren te onderscheiden. Dat blijkt uit Canadees onderzoek.

Johan Lundström en Marilyn Jones-Gotman van de McGill Universiteit in Montreal (Canada) verzamelden een groep van twintig mensen om een theorie te testen over geurverschillen bij hevig verliefde mensen.

De groep jonge gebonden vrouwen moest antwoorden geven op vragen die gingen over de liefde. In de vragenlijst (PDF) polsten Lundström en Jones-Gotman hoe gepassioneerd de relatie van de dames was.

Partners en goede vrienden werden gevraagd zeven nachten in een katoenen t-shirt te slapen. In de shirts waren sponsachtige elementen verwerkt onder de oksels, die de lichaamsgeur uit die holtes absorbeerden.

Moeite

Na de zeven nachten werden de vrouwen gevraagd uit drie t-shirts het shirt van hun partner of vriend(in) te kiezen. Vrouwen die uit de test waren gekomen als hevig verliefd, bleken moeite te hebben geuren van bekenden te kunnen onderscheiden van de geuren van onbekende mensen.

De vrouwen die niet meer rotsvast op de roze wolk zaten bleken beter in staat dit onderscheid te maken.

Geen liefdesgoeroe

Onderzoeker Lundström gebruikt de gegevens van het onderzoek om het brein van verliefde mensen verder te analyseren. "Ik ben geen liefdesgoeroe", zegt hij tegenover de wetenschappelijke nieuwssite New Scientist. "Onze focus ligt op veranderende processen in het brein van verliefde mensen."

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat lichaamsgeur een belangrijke rol speelt in de liefde. Zowel mannen als vrouwen kunnen flink afknappen op een geur die ze niet aanstaat. Een aangename geur kan juist het beslissende zetje geven naar het begin van een romance.