ROTTERDAM - Een groep onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum heeft bij toeval ontdekt dat een nieuwe test om borstkanker aan te tonen niet in alle gevallen goed werkt.

Ze hebben hun bevindingen dinsdag bekendgemaakt in het internationale tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

Test

Het gaat om de CellSearch-test die kort geleden door de Amerikaanse overheid is goedgekeurd. Het was de bedoeling dat de test ook in Nederland bij vele duizenden mensen per jaar gebruikt zou gaan worden.

Volgens het Erasmus MC wordt de test voorlopig niet meer gebruikt voor het aantonen van kanker. Eerst moet meer onderzoek worden gedaan naar de deugdelijkheid van het middel.

De onderzoekers kwamen erachter dat de test niet alle typen van borstkanker aan het licht brengt. Verder onderzoek moet uitwijzen of de test bij andere kankersoorten, zoals bijvoorbeeld huid-, darm- en prostaatkanker wel afdoende werkt.

Therapie

De test wordt volgens een woordvoerster van de onderzoekers wel gebruikt om te kijken of een bepaalde therapie bij een kankerpatiënt aanslaat. Op dat terrein werkt het middel goed, aldus de woordvoerster.