AMSTERDAM - Mensen met een hogere opleiding worden later dement dan lageropgeleiden. Maar eenmaal dement overlijden hogeropgeleiden wel eerder.

Dat blijkt uit onderzoek dat het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) publiceerde in het decembernummer van haar uitgave Demos.

Daarin wordt becijferd dat hogeropgeleide mannen 65 procent minder kans op dementie hebben dan laagopgeleide mannen. Doordat ze meer reserves hebben, kunnen hogeropgeleiden geheugenverlies langer uitstellen.

Worden ze dan toch dement, dan hebben ze vergeleken met mensen met een lagere opleiding een verhoogde kans om dood te gaan. Ze overlijden dan sneller, omdat het verlies aan hersenfuncties al verder was gevorderd.

Vergrijzing

Volgens de onderzoekers zou het feit dat de Nederlandse bevolking gemiddeld steeds beter is opgeleid 'enigszins soelaas' kunnen bieden in de vergrijzende samenleving.

De verwachting is dat het aantal mensen met dementie de komende twintig jaar met 45 procent toeneemt.

De oorzaak van geheugenverlies op oudere leeftijd is nog steeds niet duidelijk. Wel hebben vrouwen meer kans dement te worden dan mannen, volgens de onderzoekers 'simpelweg' omdat vrouwen gemiddeld langer leven.

Voor rokers geldt weer dat zij gemiddeld korter leven met dementie, aangezien 'roken hen voortijdig doodt'.