AMSTERDAM - Bij de aanblik van familieleden worden gebieden in je hersenen geactiveerd, die ervoor zorgen dat je hun reacties en opmerkingen vaak persoonlijk opvat. Dat blijkt uit een Britse studie.

Onderzoeker Steven Platek van Liverpool University liet proefpersonen afwisselend kijken naar afbeeldingen van zichzelf en foto’s van vrienden, familieleden en vreemden. Ondertussen maakte hij een MRI-scan van hun brein. Dat leidde tot een verrassende ontdekking, zo meldt de Amerikaanse nieuwssite Discovery Channel.

De deelnemers bleken neurologisch op dezelfde manier te reageren op foto’s van zichzelf en foto’s van familieleden. De afbeeldingen activeerden delen van hun hersenen, die verantwoordelijk zijn voor zelfreflectie en zelfbewustzijn.

Associatie

De foto’s van vrienden en vreemden zetten hele andere delen van hun brein aan het werk, bijvoorbeeld gebieden die worden geassocieerd met het nemen van risicovolle beslissingen.

Volgens Platek verklaart het experiment voor een deel waarom er zo vaak wrijvingen ontstaan tijdens de vele familiebezoeken in december. Omdat het brein de ervaringen met familieleden verwerkt via hersengebieden die worden geassocieerd met zelfreflectie, betrekken mensen het gedrag van broers, zussen en hun ouders waarschijnlijk vaker op zichzelf.

Luidruchtig

Het zou daardoor bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om een luidruchtige vriend te tolereren dan een familielid dat veel lawaai maakt, omdat onze hersenen het gedrag van familie vooral toetsen aan onze eigen standaard.

De speciale reactie van de hersenen op familieleden is volgens de onderzoekers een evolutionair overblijfsel uit de tijd dat familieleden sterk afhankelijk waren van elkaar.