
'Menselijk haar is geschikt als mest'
De onderzoekers van Mississippi State University lieten haarafval uit verschillende kapsalons verwerken tot kleine blokjes. Daarna gebruikten ze het haar als mest bij het kweken van planten zoals sla, moederkruid en alsem.
De resultaten waren verrassend goed. De planten met haarblokjes groeiden veel sneller dan een controlegroep van planten die niet was bemest.
Menselijk haar heeft een goede invloed op de ontwikkeling van planten, omdat plantwortels er stikstof aan kunnen onttrekken. Alle planten hebben stikstof nodig om te groeien, maar het mineraal is van nature vaak maar in geringe mate aanwezig in de bodem.
Ammoniak
Meestal worden planten daarom op een kunstmatige manier van stikstof voorzien met ammoniak. De productie van van kunstmest kost echter veel energie en is schadelijk voor het milieu.
Het nadeel van 'haarmest' is dat het lang duurt voordat haar begint te ontbinden en de stikstof daadwerkelijk vrijkomt .
"Maar als het haar eenmaal wordt afgebroken, dan komen er genoeg voedingsstoffen vrij voor planten en kan het uiteindelijk voor een even grote oogst zorgen als de conventionele mest die nu wordt gebruikt in de tuinbouw", zo beweert onderzoeksleider Valtcho Zheljazkov op de Amerikaanse nieuwssite EurekAlert .
Wel moet nog worden onderzocht of het gebruik van menselijk haar als mest in de tuinbouw geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid.