AMSTERDAM - De gezichtsuitdrukkingen die mensen maken om hun emoties te tonen of juist te verbergen zit in de genen in plaats van dat het aangeleerd is. Dit blijkt uit een onderzoek van de San Francisco State University.

De onderzoekers ontdekten dat zowel blinde atleten als atleten die wel kunnen zien dezelfde gezichtsuitdrukkingen vertonen wanneer ze winnen of verliezen, zo meldt de BBC maandag.
Dit zou betekenen dat gezichtsuitdrukkingen niet aangeleerd zijn door het bij anderen te zien.

Professor David Matsumoto en zijn team vergeleken 4800 foto’s van blinde en niet blinde atleten bij de medailleceremonies van de Olympische en de Paralympische Spelen van 2004. Winnaars vertoonden oprechte vreugde terwijl verliezers een sociale glimlach vertoonden.

Niet nieuw

Dat gezichtsuitdrukkingen al in de genen zit is niet nieuw. Wetenschappers roepen dit al sinds de jaren ’60. Dit is echter het eerste grootschalige onderzoek dat deze stelling bewijst.

"Verliezers drukken hun onderlip omhoog alsof ze hun emoties onder controle willen houden en veel van hen produceerden een sociale glimlach. Mensen die blind geboren zijn kunnen niet geleerd hebben om hun emoties te beheersen door het te zien bij anderen, dus er moet wel een ander mechanisme zijn" aldus onderzoeker Matsumoto.