AMSTERDAM - Seksuele fantasieën kunnen bij sommige mensen leiden tot een niesbui, zo hebben Britse wetenschappers ontdekt.

Hoofdonderzoeker Mahmood Bhutta van het John Radcliffe Hospital in Oxford kwam op het idee voor zijn studie toen hij een patiënt ontmoette, die steeds moest niezen als hij aan seks dacht.

Hij besloot een aanvullend onderzoek te verrichten op internet. Uit nieuwsgierig toetste hij in Google de woorden ‘sex’ en ‘sneezing’ in, om vervolgens te ontdekken dat die woorden opvallend vaak werden gecombineerd op internetpagina’s.

Na een zoektocht op verschillende internetforums vonden Bhutta en zijn collega’s uiteindelijk nog 17 personen die verklaarden dat ze vaak niesden na een seksuele gedachte. Ook kwamen ze drie mensen op het spoor die altijd moesten niezen na een orgasme.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the Royal Society of Medicine.

Geen accurate cijfers

“Alhoewel dit soort verslagen op internet ons geen accurate cijfers geven, suggereert het wel dat dit fenomeen vaker voorkomt”, zo verklaarde Bhutta tegen de Britse krant The Independent.

Een niesbui ontstaat normaal gesproken vanwege irritatie in de neus. Bij eerdere onderzoeken is echter aangetoond dat veel mensen (ongeveer een kwart van de mensheid) ook moeten niezen als ze tegen de zon in kijken, of naar een felle lamp staren. Verder zijn er incidentele gevallen bekend van families waarin opvallend veel mensen een niesreflex vertonen na het eten.

Verkeerde verbinding

Waarschijnlijk worden dat soort aandoeningen veroorzaakt door een ‘verkeerde verbinding’ in het zenuwstelsel. Ook een niesbui na een seksuele fantasie is volgens Bhutta op die manier te verklaren.

“Bij zo’n niesbui treedt er waarschijnlijk een storing op in het autonome zenuwstelsel, waarover we geen controle hebben en dat zaken regelt zoals onze hartslag en de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten in onze pupillen”, aldus de onderzoeker. “Als twee signalen in dit systeem met elkaar worden verward, moeten mensen bijvoorbeeld niezen als ze aan seks denken.”