AMSTERDAM - Vrouwen die in hun vruchtbare periode zijn, geven vaker hun telefoonnummer als ze worden benaderd door mannen. Dat hebben Franse wetenschappers aangetoond.

De onderzoekers van de universiteit van Zuid-Bretagne gaven vijf mannen de opdracht om vrouwelijke voorbijgangers op straat aan te spreken en om hun telefoonnummer te vragen.

De mannen waren door een onafhankelijke groep vrouwen geselecteerd op hun uiterlijke aantrekkingskracht.

Ze moesten tijdens het experiment een standaard openingspraatje gebruiken: “Hallo. Ik wil alleen maar zeggen dat ik je erg knap vindt. Ik moet nu naar mijn werk, maar ik vroeg me af of je je telefoonnummer wil geven. Dan bel ik je later en kunnen we ergens wat gaan drinken.”

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het Britse tijdschrift New Scientist.

Weinig succesvol

De mannen waren - ondanks hun fysieke aantrekkingskracht - maar weinig succesvol met hun openingszinnen. In totaal benaderden de ‘hunks’ ruim 500 vrouwen. Slechts 8,6 procent van die voorbijgangers gaf een telefoonnummer.

Na elke ontmoeting werd de betreffende vrouw meteen op de hoogte gesteld van het experiment en kreeg ze een vragenlijst om in te vullen. Ze kon daarop aangeven hoe oud ze was, hoe lang geleden ze voor het laatst ongesteld was geweest en of ze de pil gebruikte.

Uit de antwoorden bleek volgens hoofdonderzoeker Nicolas Guéguen dat de reactie van de vrouwen sterk werd beïnvloed door hun menstruatiecyclus.

Bezet

Vrouwen die niet aan de pil waren, gaven bijvoorbeeld twee keer zo vaak hun nummer als vrouwen die wel de pil slikten. Dat verschil kan volgens de wetenschapper nog worden verklaard door het feit dat vrouwen die aan geboortecontrole doen, vaker een vaste relatie hebben en dus ‘bezet’ zijn.

Maar ook bij de vrouwen die de pil niet slikten, kwam er een opmerkelijk contrast aan het licht.

Vrouwen die een vruchtbare periode in hun menstruatiecyclus doormaakten, gaven veel vaker (in 21,7 procent van de gevallen) hun telefoonnummer aan mannelijke voorbijgangers, dan vrouwen die niet in hun vruchtbare periode waren (7,8 procent).

Grote kans

Volgens Guéguen toont het experiment aan dat vrouwen het meest ontvankelijk zijn voor toenaderingspogingen als ze een grote kans hebben om zwanger te worden.

“Dit onderzoek ging niet over het gedrag van de vrouwen zelf”, zegt hij. “Het is de eerste studie waarbij de invloed van de menstruatiecyclus op een amoureus verzoek in een alledaagse situatie is getest.”