Man met veel broers krijgt vaker zoon

AMSTERDAM - Mannen kunnen het geslacht van hun toekomstige kinderen inschatten aan de hand van het aantal zoons of dochters dat hun ouders op de wereld hebben gezet. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

De studie aan de universiteit van Newcastle toont aan dat de genen van een man voor een belangrijk deel bepalen wat voor nageslacht hij verwekt. De genen van een vrouw zouden veel minder van invloed zijn.

De onderzoekers bestudeerden 927 familiestambomen met informatie over ruim 500.000 mensen in Noord Amerika en Europa vanaf het jaar 1600.

Verhoogde kans

Uit de gegevens blijkt dat mannen met veel broers een verhoogde kans hebben om een zoon te krijgen. Mannen die vooral zussen hebben, verwekken juist vaker een dochter.

Volgens hoofdonderzoeker Corry Gellatly is dat principe mogelijk de verklaring voor het natuurlijke evenwicht tussen het aantal geboren jongens en meisjes in bevolkingsgroepen.

Genen

"Het gen dat bepaalt of mannen meer zonen of meer dochters verwekken, zorgt er waarschijnlijk voor dat het aantal mannen en vrouwen in de bevolking ongeveer gelijk blijft", aldus Gellatly.

"Als er te veel mannen in een bevolkingsgroep zijn, zullen vrouwen makkelijker een partner vinden. Mannen die meer dochters krijgen, geven dan dus vaker hun genen door, wat ervoor zorgt dat er in de volgende generaties weer meer meisjes worden geboren."

Volgens de laatste cijfers van het CBS werden er in 2007 in Nederland 92560 jongens geboren en 88767 meisjes.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie